Jablková žaluzie - recept cpt. Cooka
Jalousie aux pommes
1 kus:
rychlé lístkové těsto: 14 dkg másla zmrazeného 30 minut před přípravou těsta, 17.5 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička citrónové šťávy, 9 cl vody,
náplň: 1 lžíce másla, 3/4 kg jablek, čerstvý zázvor (asi 2.5 cm na jednu dávku, jemně nasekaný), 1 bílek, 1/2 šálku moučkového cukru
Ztvrdlé máslo nahrubo nastrouháme do mísy. Zasypeme moukou a solí a mícháme do stavu drobenky. Přilijeme citrónovou šťávu, postupně i vodu a pokračujeme v míchání těsta. Na pomoučeném válu pak zformujeme do tvaru koule, lehce zmáčkneme a zabalíme do fólie, v níž ho necháme v chladničce asi 20 minut. Pak vrátíme na opět pomoučený vál a rozválíme do obdélníku s kratší stranou asi tak 25 cm. Třetinu delší strany přeložíme dovnitř a překryjeme zbývající třetinou. Otočíme o 90° a znovu rozválíme na obdélník podobné velikosti. Přeložíme na třetiny a výsledný obdélník vrátíme do fólie a na 20 minut zase do ledničky. Po vytažení dvakrát zopakujeme rozválení a přeložení a znovu dáme 20 minut chladit.
Mezitím si připravíme jablkovou náplň: na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme oloupaná, odjadřincovaná jablka nakrájená na kostičky spolu se zázvorem a zasypeme většinou cukru (2 lžíce si odložíme). Mícháme 15-20 minut, dokud nejsou jablka měkká a lehce karamelizovaná, necháme vychládnout. Těsto rozválíme na obdélník asi 28 x 32 cm, podélně je rozřízneme. Jeden plát přeložíme podélně a nařežeme ostrým nožem na proužky široké asi půl centimetru. Řez vedeme asi centimetr od kraje (který zůstane vcelku) k přehybu, celý plát zase rozložíme. Na druhý, neprořezaný plát doprostřed navrstvíme lžící a vařečkou jablka, kraje těsta necháme bez náplně a případně je potřeme trošku vodou. Zakryjeme prořezaným plátem těsta a dáme naposled 15 minut vychladit. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Pečeme 20-25 minut, pak potřeme lehce rozšlehaným bílkem a zasypeme odloženým cukrem. Vrátíme do trouby a dopečeme ještě 10-15 minut. Podáváme teplé i vychladlé
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka