Květáková polévka s čedarem - recept cpt. Cooka
8 porcí: 45 dkg květáku, 2 lžíce másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky cayenského pepře, 2 šálky kuřecího vývaru, 2 šálky vody, 1/2 šálku šlehačky, 3 snítky tymiánu, 40 dkg strouhaného čedaru, mletý pepř
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a v ní povaříme na růžičky rozebraný květák asi 4 minuty. Zcedíme jej a necháme trochu vychladnout, z poloviny odřežeme malé vrcholové korunky a dáme stranou. Na středním ohni rozehřejeme máslo v hrnci, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, posolíme a mícháme doměkka, 10-12 minut. Potom přidáme utřený česnek, mícháme pár minut, stáhneme plamen, zasypeme moukou, muškátovým oříškem a cayenským pepřem a stále mícháme, asi 3 minuty. Vmícháme vývar, smetanu a vodu, přidáme tymián a přivedeme k varu. Vsypeme strouhaný sýr a necháme bublat 5 minut, dokud se vše nespojí, i vůně. Odstraníme tymián, přihodíme naopak stonky a větší kusy květáku a vše rozmixujeme. Vrátíme na sporák, dochutíme solí i pepřem, přisypeme malé růžičky květáku a před podáváním prohřejeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka