Jednoduché založení a vedení kvásku - recept cpt. Cooka
1 dávka:  žitná mouka, voda
Založení vlastního kvásku ze žitné mouky je spočítáno na 5 dnů, podle podmínek se může doba trochu měnit. Začínáme první den: ve vyšší čisté sklenici promícháme 3 lžíce žitné mouky s troškou vlažné vody na nepříliš řídké těstíčko. Míchání provádíme lžící, kterou můžeme ve sklenici ponechat, sklenici dáme do mikrotenového sáčku, zavážeme a na 24 hodin uložíme na teplé místo. Druhý den do sklenice přidáme zase 3 lžíce žitné mouky a promícháme s trochou vody. Opět necháme kvasit při pokojové teplotě nebo poblíž zdroje tepla, ale ne v horku. Třetí den postup zopakujeme.
Čtvrtý a pátý den jsou si podobné. Z kvásku odebereme 3 lžíce, které dáme do jiné sklenice a uchováváme v ledničce, můžeme je použít na kyselo nebo na lívance. Zbytek opět přikrmíme vždy 3 lžícemi mouky a troškou vody, nebude jí potřeba už tolik, kvásek je řidší. Další den už můžeme kvásek použít na první chleba, jen pokud se vám zdá, že ještě není dokonalý, můžete den až tři opakovat odebírání a přikrmování.
Udržování kvásku v domácnosti je při pravidelném pečení jednoduché. Vždy den před pečením smícháme žitnou mouku a vodu podle receptu (obvykle 1:1, zásadně bez soli), přidáme lžíci spícího kvásku z lednice, promícháme v míse, zakryjeme fólií a necháme 12-16 hodin kvasit. Kvásek se krásně nafoukne, zapaří fólii a na povrchu bude mít malinkaté dírky. Před přípravou chleba z tohoto kvásku jednu lžíci odebereme do čisté skleničky a dáme ji zpět do ledničky. Ideáalní rezerva je 50 - 75 g kvásku. A takhle pořád dokola. Pokud by interval mezi pečením byl delší než týden, stačí ho namnožit na dvojnásobek, nechat dokynout, půlku vyhodit a půlku vrátit do čisté sklenice.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka