Chleba bez hnětení (à la NY Times) - recept cpt. Cooka
1 dávka: 3 šálky hladké mouky, 1/4 lžičky sušených kvasnic, 1.25 lžičky soli, 1.5 šálku vody, kukuřičný šrot nebo pšeničné otruby na posyp (nemusí být)
Do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte. Přilijte vodu a promíchejte. Vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (kolem 21 °C) kynout 12-18 hodin.
Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou. Párkrát placku přeložte přes sebe, nechte spočnout 15 minut. Zkuste ji vyformovat do koule, přeloženou stranou položte na pomoučenou utěrku (moukou nebo těmi otrubami), překryjte druhou půlkou nebo druhou pomoučenou utěrkou a dejte odpočinout na další dvě hodiny. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C a dejte do ní rozehřát litinový hrnec i s pokličkou.
Rychlým chvatem těsto šoupněte do rozpáleného litinového hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Zakryté pečte asi 30 minut, po odkrytí pečte ještě 15-30 minut, podle požadované barvy kůrky. Vyklopte z hrnce, nechte vychladnout na mřížce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka