Masopustní koblihy - recept cpt. Cooka
1 dávka:  50 dkg hladké mouky, 6  žloutků, 6 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru, 4 dl mléka, 1 lžíce rumu, 2 dkg kvasnic,  špetka soli, vepřové sádlo na smažení
Do prosáté hladké mouky (dáme ji na několik hodin na teplé místo) přidáme žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, práškový cukr, mléko, špetičku soli, rum, droždí vykynuté ve vlahém slazeném mléce. Těsto vařečkou dobře vypracujeme a přikryté kastrolem necháme 35-40 minut odpočinout, až dobře vykyne. Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku asi 2 cm silnou, okrouhlým tvořítkem (nemáme-li je, můžeme použít také sklenky na víno nebo na vodu s ostrým okrajem) vykrajujeme koblihy. Vykrojené koblihy přikryjeme a opět necháme kynout tak dlouho, až přibližně zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté koblihy klademe do kastrolu s rozpáleným sádlem, přiklopíme pokličkou a smažíme po jedné straně do červena. Potom je obrátíme, pokličku sundáme a dosmažíme na druhé straně. Takto smažené budou mít kolem bílý proužek (okraj). Do kastrolu dáme hodně sádla, alespoň na 3-4 prsty vysoko, aby v něm koblihy volně plavaly. Najednou nedáváme smažit mnoho koblih. Vybíráme je na mísu dírkovanou lopatkou a sypeme je práškovým cukrem. Podáváme k nim ohřátou, po případě trochu zředěnou meruňkovou, rybízovou, anebo malinovou zavařeninu. Dbáme, aby bylo těsto během kynutí a přípravy v teple.
Koblihy mají být lehké jako pěna a křehké, aby se v ústech rozplývaly. Barvu mají mít zlatovou a kolem bílý proužek. Podávají se horké, zvláště v masopustě.
Když se koblihy začnou smažit, zasedneme ke stolu a jakmile se naplní menší mísa, ihned je podáváme; ve smažení pokračujeme, jelikož je jisté, že záhy budeme potřebovat další dávku. Přenášíme-li koblihy z kuchyně ke stolu přes chladnou předsíň, přikryjeme je bílým damaškovým ubrouskem, poněvadž tento výborný moučník ani syrový, ani usmažený nesnáší chladný vzduch. Již k přípravě těsta použijeme ohřáté mouky, také kvásek chráníme před chladem a rovněž vykrájené koblihy dáme na teplé místo vykynout, aby nevystydly. Konečně toho, kdo koblihám rozumí, nemusíme poučovat, že dokonale čisté vonné sádlo, v kterém mají koblihy na povrchu plavat, má být rovněž horké, lépe rozpálené.
Příprava koblih vyžaduje mnoho práce a péče, kdo se toho bojí, ať se ani do práce nepouští, poněvadž se může stát, že místo správných koblih upeče vdolky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka