cuketkova spálená cibule - recept cpt. Cooka
1 porce: cibule, máslo, sůl
S výběrem cibule si dejte práci. Vybírejte pouze ty, které jsou dobře prosušené a na povrchu zcela lesklé, tvrdé a bez jakékoliv stopy měknutí nebo plísně. Nekupujte ani cibule, které začínají klíčit. Trocha hlíny na svrchní slupce samozřejmě nevadí. Dbejte taky na velikost - s malinkými cibulkami je děsná drbačka, ty velké zase pomalu měknou. Ideál jsou protáhlé cibule o hmotnosti kolem 40 g.
Cibule zbavte volné slupky na povrchu a podélně je nakrájejte na polovinu. Na sporáku rozehřejte buď přímo plotýnku nebo litinovou pánev na středně silnou intenzitu. Cibule pak na pánvi rozložte stranou řezu dolů. Volně je přiklopte poklicí a opékejte dočerna asi 5 až 10 minut. Cibule se zapaří a na slupce i trochu orosí. Bude bohatě stačit, když budou spálené jenom ve středu. Půlky cibulí poté opatrně sundejte a sporák přepněte na nejnižší možný stupeň ohřevu. Každou cibuli vezměte do ruky a palcem setřete spálený střed (jde to úplně samo). Poté je dejte na prkénko stranou řezu dolů a z každého konce cibuli zkraťte asi o půl centimetru (tj. u kořínku a na špičce). Poté z ní sundejte slupku i s první dužnatou vrstvou - obojí zahoďte. Zbytek cibule rozdělte na jednotlivé vrstvy a dejte do kastrólku. Jakmile v něm budete mít zpracované všechny, přidejte sůl a máslo. Přiklopte poklicí a dejte prohřívat na jemně vyhřátou plotýnku. Máslo se postupně rozpustí a cibule pustí trochu vlastní šťávy, takže je po chvíli lehce promíchejte.
Cibulky jsou hotové v momentě, kdy jsou i ty největší plátky bez bílých míst a jakoby průsvitné (jde to krásně poznat, uvidíte). Obvykle to zabere něco mezi 5 až 10 minutami. Ideálně změklé cibule ještě drží tvar, ale zároveň už syrově nekřupou a jsou na skus pěkně vláčné a sladké. Pokud je budete mordovat o chvíli déle, tak postupně změknou úplně - žádná tragédie to ale není a můžete je takto v mírném teple držet i déle. Rozpuštěné máslo, sůl a sladká šťáva s troškou zbylého popela spolu vytvoří fantastickou omáčku, kterou ničím jiným nenapodobíte. Její specifická masitá a kouřová chuť ji předurčuje buď k napárování k masu nebo jako jeho jednoduchá vegetariánská náhrada.
Určitě si zkuste kombinaci s kozím sýrem ze severu. Spálená cibulka je dokonalá s jemnou hrachovou kaší nebo i s jinými luštěninami. Pokud děláte jednoduché zeleninové risotto, přidejte cibuli s máslovou omáčkou do hotového talíře.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka