Minestrina tricolore - recept cpt. Cooka
6 porcí: 70 dkg brambor, 2 lžíce másla, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce jemně nasekané cibule, 3 lžíce nadrobno nakrájené mrkve, 3 lžíce nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru, 5 lžic strouhaného parmazánu, 1 šálek mléka, 2 šálky domácího hovězího vývaru, sůl, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, crostini, parmazán na posypání na talířích
Brambory oloupeme, propláchneme studenou vodou a pokrájíme na kousky. Dáme je do hrnce na polévku a zalijeme takovým množstvím vody, aby byly potopené. Přivedeme k varu, osolíme a vaříme zakryté pokličkou na středním plameni doměkka, pak je i s tekutinou rozmačkáme a dáme zatím stranou. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a osmažíme nasekanou cibuli na středním plameni do světle zlaté barvy. Přidáme nasekanou mrkev a celer a smažíme další 2 minuty, zeleninu mícháme, aby se dobře obalila máslem. Nesmažíme ji ale příliš dlouho, musí zůstat v polévce křupavá. Přemístíme obsah pánve do hrnce s bramborami. Vaříme vše opět na středním plameni a přidáme nastrouhaný parmazán, přilejeme mléko a vývar. Zamícháme a několik minut povaříme na mírném plameni, dokud se na povrchu plovoucí tuk v polévce nerozpustí. Nenecháme polévku zhoustnout víc než na konzistenci smetany. Pokud se to stane, rozředíme polévkou stejným dílem vývaru a mléka. Polévku ochutnáme, a je-li to třeba, dosolíme. Sejmeme ji ze sporáku a vmícháme do ní nasekanou petrželku, potom ji naběračkou dáme do jednotlivých hlubokých talířů nebo misek. Podáváme s čerstvě nastrouhaným parmazánem a crostini ve zvláštních miskách.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka