Boeuf à la Bourguignonne - recept cpt. Cooka
Hovězí po burgundsku
4 porce:  1 šálek hovězího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce demi glace, 90 dkg libovějšího hovězího masa, 3 lžíce vepřového sádla vyškvařeného ze slaniny, 2 lžíce sherry, 1.5 šálku nakrájené cibule, 1 šálek burgundského červeného vína, bouquet garni, 12  žampiónů, 1/4 šálku másla, sůl, mletý pepř
Dobrý vývar promícháme na pastu s moukou, rajčatovým protlakem a demi-glace a prozatím odložíme stranou. Maso očistíme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, cca 7-8 cm. Rozehřejeme sádlo na pánvi a zprudka na něm osmahneme maso ze všech stran a také dáme stranou. Na pánvi rozpustíme přípečky pomocí sherry a pak v něm necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, občas promícháme. Přimícháme připravenou pastu, rychle přivedeme k varu a přendáme do hrnce, přidáme maso, zalejeme vínem, osolíme, opepříme, vhodíme bouquet garni a pomalu pod pokličkou dusíme 2,5 -3 hodiny, dokud maso není měkké. Očistíme žampióny, nakrájíme je na plátky a orestujeme na másle. Asi 15 minut před koncem vaření je přidáme k masu. Odstraníme bylinky a můžeme podávat posypané sekanou petrželkou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka