Jablečný koláč z bramborového těsta - recept cpt. Cooka
1 kus: 50 dkg jablek, 1 citrón, 2 lžíce rozinek, 2 skořicové cukry, 2 lžíce přírodního cukru, 40 dkg polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 5 dkg strouhaných vlašských ořechů, 30 dkg brambor uvařených ve slupce, 18 dkg rozpuštěného másla, 2 vejce, moučkový cukr na posypání, sůl
Troubu předehřejeme na 180 °C, koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Z citronu nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme s citronovou šťávou, rozinkami a skořicovým a přírodním cukrem. Mouku promícháme s vlašskými ořechy a práškem do pečiva, brambory oloupeme a nastrouháme. V míse promícháme brambory s rozpuštěným máslem, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru, vejce a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme na pomoučněném vále na placku a vyložíme jí koláčovou formu. Naplníme nastrouhanými jablky a přikryjeme druhým rozváleným dílem těsta. Okraje těsta spojíme, povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka