Bílé fazole - recept cpt. Cooka
4 porce: 2 šálky malých bílých fazolí, 1/2 cibule, 1 mrkev, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžičky soli
Fazole přes noc namočíme ve velkém hrnci ve vodě, vody dáme asi 6x víc, než je jejich objem. Před vařením přilejeme případně ještě vodu, aby nad nimi bylo aspoň 10 cm. Přidáme rozpůlenou cibuli, mrkev také uprostřed rozkrojenou, celer na čtvrtiny, bobkový list a oloupané stroužky česneku. Přivedeme rychle k varu, potom teplotu snížíme a necháme vařit za občasného promíchání, dokud fazole nezměknou, asi hodinu a půl.
Potom fazole zcedíme, odstraníme bobkový list a přesypeme do velké mísy. Vyjmeme cibuli, mrkev, celer a česnek a vše nasekáme nadrobno. Nasekanou zeleninu vrátíme do mísy, osolíme, přidáme olivový olej a zlehka ale důkladně před podáváním promícháme. Podáváme například k masovým koulím z mletého hovězího s klasickou rajčatovou omáčkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka