Jablečný kompot - recept cpt. Cooka
Compote de pommes
4 porce: 4 jablka (golden delicious nebo renety), 10 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 5 g másla, 4 lžíce vody
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kousky. V nádobě s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo. Přidáme kousky jablek, cukry a vodu. Promícháme a necháme na mírném ohni bublat asi 20 minut, občas promícháme. Když je uvařený, přelejeme jej do mísy na kompoty. Hermeticky uzavřený vydrží v ledničce až 3 dny. Hodí se studený k bílým sýrům nebo zvěřině. Nebo ho můžeme použít jako náplň sladkých koláčů, závinů, do jablečných taštiček z lístkového těsta.
Varianty: do jablek můžeme přimíchat dvě špetky mleté skořice nebo mletého zázvoru, případně přidat trošku rozinek. Vodu můžeme nahradit calvadosem, suchým ciderem, jablečným likérem manzana verde.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka