Těstoviny se zalisovanou petrželkou - recept cpt. Cooka
6 porcí:  

těsto: 18 dkg hladké mouky, 9 dkg semoliny, 9 dkg krupice, 3  vejce pokojové teploty, 1  žloutek, 2 lžíce vlažné vody, hladká mouka potřebná při válení, 1 hrst zelené petrželky,

na dochucení: 10 dkg másla, 1 hrst šalvěje, parmazán

Mouku nasypeme do mísy kuchyňského robotu, přidáme vajíčka a mícháme při malé rychlosti, dokud nezískáme směs ve formě drobenky. Potom přidáváme vodu po lžících, necháme promíchat, až se směs nechytá stěny mísy. Když se motor začne namáhat, musíme pokračovat na pomoučeném válu ručně. Hněteme těsto dlaněmi, otočíme vždy o 90 stupňů a zase hněteme, dokud není přiměřeně hladké, asi 5 minut. Hotové těsto přikryjeme mísou, vlhkou utěrkou nebo dáme do plastového sáčku a necháme asi 30 minut odpočinout v pokojové teplotě, aby se rozleželo a mouka absorbovala všechnu tekutinu.
Těsto rozválíme strojkem na těstoviny na nejtenčí tloušťku, jaká jde nastavit. Pruhy těsta nařežeme na stejnou délku. Jeden vždy položíme na pomoučený vál a poklademe omytými lístky petrželky (mohou být trochu vlhké) těsně k sobě, ale tak aby byly kousek od krajů. Opatrně přeložíme druhým plátem těsta a rukama přimáčkneme k sobě, lehce zvnějšku pomoučíme. Na strojku nastavíme větší tloušťku a těsto opatrně strojkem projedeme, aby se spojilo. Postupně tloušťku zmenšujeme zase až do nejtenčí, těsto se prodlužuje a lístky s ním a vytvářejí v něm krásnou strukturu. Hotové krájíme na čtverečky o straně asi 4 cm (do polévky i menší). Můžeme je také sušit do zásoby, podávat v čistém vývaru. Čerstvé jsou nejlepší uvařené 3 - 4 minuty al dente, podávané se šalvějovými lístky v hnědém másle a zasypané strouhaným parmazánem

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka