Kroupy jako rizoto s dýní a fetou - recept cpt. Cooka
Risotto à la feta, au potiron et à l'orge
4 porce: 1.5 l slepičího vývaru nebo zeleninového, 2.5 dl bílého vína, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 cibule, 39 dkg krup, 50 dkg tykve, 2.5 dkg parmazánu, 20 dkg fety, 1 lžíce čerstvého tymiánu, mletý pepř
Vývar a bílé víno přivedeme k varu, odstavíme z ohně, ale ponecháme v teple. V jiném hrnci rozehřejeme olej, přidáme do něj nadrobno nakrájenou cibuli a nastrouhaný zázvor a necháme změknout asi 5 minut na mírném ohni. Potom přidáme ječmenné kroupy a mícháme zhruba 2 minuty. Přidáme na menší kostky nakrájenou dýni a zalejeme 125 ml vývaru. Vaříme odkryté za stálého míchání, dokud kroupy neabsorbují všechnu tekutinu. Potom přilejeme další naběračku vývaru a pokračujeme v míchání. Takto postupně přiléváme tekutinu, dokud nejsou kroupy al dente, na povrchu měkké, ale uvnitř na skus. Odstavíme ze sporáku, vmícháme strouhaný parmezán, nadrobenou fetu (balkánský sýr) a nasekaný tymián. Dobře opepříme a podáváme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka