Červené gazpačo s rajčaty - recept cpt. Cooka
Gazpacho rojo de tomates
4 porce: 1 plátek bílého chleba, 100 dkg rajčat, 1 zelená paprika, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa nebo sherry octa, 6 lžic extra virgin olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1/2 salátové okurky (volitelně),
na dochucení: 1/2 salátové okurky, 1/2 červené cibule (nebo pár šalotek), 1/2 červené papriky, 1 plátek bíleho chleba
Bílý chléb zbavený kůrky nasucho krátce opečeme na grilu, na plotýnce nebo v toastovači, má jen vyschnout a být křupavý, ne zhnědnout. Nalámeme jej na kousky. Zralá, chutná rajčata nakrájíme na čtvrtiny a odřízneme zbytky po stopce. Omytou zelenou nebo červenou papriku zbavíme stopky a jader, nakrájíme na čtvrtiny. Česnek oloupeme a rozetřeme se solí na pastu. Pokud chceme použít i okurku, oloupeme ji, zbavíme případných jader a nakrájíme na kostky. V mixéru rozmixujeme papriku na kašičku a postupně přidáváme všechny ostatní suroviny. V případě potřeby můžeme zředit troškou studené vody, potřebujeme dostat lehký krém. Hotový přelejeme do servírovací mísy, zakryjeme a dáme do ledničky nejméně na hodinu, ale klidně i na celý den. Před podáváním zkontrolujeme chuť, dokořeníme a podáváme. Na malých miskách (nebo na velkém talíři jako samostatné hromádky) přidáme něco na dochucení: na drobné kousky nakrájenou okurku, cibuli, šalotku nebo papriku, na olivovém oleji lehce osmažené kostičky bílého chleba, každý si na svůj talíř přidá podle chuti.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka