Plovoucí ostrovy v crème anglaise - recept cpt. Cooka
8 porcí:  

crème anglaise: 2 šálky plnotučného mléka, 1  vanilkový lusk, 6  žloutků, 1/2 šálku krystalového cukru,

plovoucí ostrovy: 4  bílky,  špetka vinného kamene (vinanu draselného),  špetka soli, 4 lžíce moučkového cukru + nějaký na vysypání zapékacích misek, 5 dkg moučkového cukru na karamel

Nejprve si připravíme krém: mléko přivedeme k varu, vhodíme do něho spařit vyškrábnutý obsah vanilkového lusku i samotný lusk a necháme už mimo sporák vyluhovat asi půl hodiny. Než začneme vařit samotný krém, připravíme si velkou mísu naplněnou ledem a studenou vodou, do které vložíme menší misku, do níž se krém vejde. Žloutky s cukrem smícháme v míse vařečkou, potom pomalu přimícháme postupně všechno mléko, přelejeme do hrnce a znovu přivedeme k varu. Nastavíme na střední plamen a za stálého míchání směs vaříme, dokud nezmizí pěna a nezhoustne natolik, že prstem udělaná rýha do krému na vařečce drží a nestéká se. Potom krém přecedíme do misky na ledu a necháme vychladnout. Zakrytý potom vydrží v ledničce až dva dny.
Ostrovy: troubu předehřejeme na 160 °C. Malé 125 ml zapékací kelímky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Bílky se špetkou soli a vinného kamene vyšleháme do sněhu. Přidáme čtvrtinu cukru a dál šleháme do tuhého a hladkého sněhu. Potom přisypeme zbylý cukr a stěrkou jej do sněhu zlehka vmícháme. Směs přemístíme do formiček a pečeme, dokud párátko zapíchnuté dovnitř není po vytažení suché, asi 20 minut. Než jsou hotové, rozpustíme v hrnci na karamel cukr zastříknutý troškou vody. Když je jantarově tmavý, stáhneme jej z ohně. Ostrůvky vyklopíme z misek na talířky, okolo nich nalejeme studený krém a svrchu vše postříkáme karamelem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka