Nougat glacé - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1.5 šálku crème fraîche nebo husté šlehačky, 4  bílky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vody, 5.5 dkg krystalového cukru, 2 lžíce medu nebo javorového sirupu, 3/4 šálku pražených a nasekaných mandlí, 3/4 šálku fíků a kandované pomerančové kůry
Šlehačku vyšleháme, až tvoří vrcholky a dáme do chladničky. Z bílků vyšleháme lehčí sníh, povrch zasypeme moučkovým cukrem a pokračujeme ve šlehání, až vytváří lesklé, hladké pusinky.
Vodu s cukrem rozpustíme v hrnci a povaříme na hustý tmavší karamel, asi 4 minuty. Hotový je ve chvíli, kdy kapky z vařečky tvoří v chladné vodě tvrdé kuličky. Potom do něj vmícháme med a ještě jednou necháme přejít varem. Do sněhu z bílků v robotu pomalu zašleháváme karamelový sirup, naléváme jej tenkým pramínkem po stěnách mísy, trvat to může asi 10 minut. Potom do mísy přisypeme nasekané mandle, sekané sušené fíky, kandovanou pomerančovou kůru nebo podle chuti jiné kandované ovoce, šlehačku a ručně stěrkou pomalu vše jemně rovnoměrně promícháme. Směs vložíme do dortové nebo chlebové formy a dáme zmrazit. Před podáváním na pár vteřin nádobu ponoříme do horké vody, aby se uvolnila od stěn, nožem namočeným ve vodě objedeme okraje a vyklopíme. Podáváme s malinovým pyré nebo podobnou ovocnou šťávou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka