Crème caramel - recept cpt. Cooka
1 dávka:  1 šálek cukru krupice na karamel, 6 cl vody, 2 šálky plnotučného mléka, 1  vanilkový lusk, 6  vajec, 1/2 šálku moučkového cukru,  špetka muškátového oříšku (volitelně)
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Do vyššího pekáče nalejeme vodu a dáme do trouby ohřát, bude sloužit jako vodní lázeň, měla by sahat asi do půlky výše mísy, v níž se bude krém péct. Cukr promícháme v hrnci s vodou a vaříme, dokud nevytvoří tmavý, voňavý a stále tekutý karamel. Ten nalejeme do mísy nebo pekáčku o průměru 25 cm, stejnoměrně rozlejeme po celém dně a dáme stranou vychladit.
Do hrnce od karamelu nalejeme mléko, které tímto trikem získá tu pravou vůni a chuť. Vanilkový lusk rozřízneme podélně a hrotem nože seškrábneme vnitřek. Semínka i půlky lusku přidáme do mléka. Mléko pomalu přivedeme k varu, potom stáhneme z ohně, zakryjeme a necháme 10 minut natáhnout vanilku. Zatím promícháme vajíčka a cukr. Mléko pomalu zašleháme do vajíček. Krém přecedíme na ztvrdlý karamel, podle chuti přidáme muškátový oříšek nebo strouhanou pomerančovou kůru, a mísu položíme do připravené vodní lázně. Přeneseme do trouby a pečeme, dokud není hotovo, asi 3/4 hodiny až hodinu.
Mísu vyjmeme z trouby, osušíme a po zchládnutí dáme do ledničky. Před podáváním nožem namočeným ve vodě objedeme okraje a hotový krém vyklopíme na velký talíř. Nakrájíme na klínky a podáváme zalité karamelem, který se během pečení částečně rozpustil.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka