Pont-l'Évêque - recept cpt. Cooka
Pravděpodobně nejstarší normandský sýr se jmenuje podle městečka, které je centrem jeho výroby. První záznam o výrobě sýra zde pochází z 12. století. V 17. století už byl natolik známý, že se rozvážel po celé Francii. Ochrannou známku AOC nese od roku 1976. Vyrábí se ve čtvercové podobě ve třech velikostech: petit se stranou čtverce 8,5 - 9,5 cm, demi 10,5 - 11,5 cm a výška asi 5,5 cm, váha kolem 70 g, a konečně velký grand o hraně 19 - 21 cm a váze kolem 70 dkg.
Vyrábí se v zákonem určených lokalitách celoročně z kravského mléka, zraje nejméně 2 týdny, ale častěji 6 týdnů. Během zrání se kůra omývá, otírá a sýry se obracejí. Postupně kůrka začíná červenat a klihovatět, v hmotě se objevují malé otvory. Na řezu se leskne tukem, tělo je krémové a rozpouští se v ústech.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka