Rouille - recept cpt. Cooka
1 porce: 1 žloutek, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, 1 šálek oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré z červené papriky, sůl, mletý pepř, citrónová šťáva
Rouille znamená ve francouzštině rez a v kuchyni jde o provesálskou verzi aioli, česnekové majonézy zbarvené do rezava. Používá se na jihu k rybím polévkám a rybím ragú. Do mísy dáme žloutek pokojové teploty, přisypeme utřený česnek a najemno posekanou feferonku (nebo sušené chilli). Šleháme metlou a pomalu po kapkách zašleháváme olej, jako u klasické majonézy. Když dosáhneme výsledné husté majonézové konzistence, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a pro barvu zamícháme rajčatový protlak nebo červenou paprikovou pastu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka