Provensálský tian - recept cpt. Cooka
6 porcí: 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lilek, 2 cukety, 2 kapie, 6 rajčat, sůl, mletý pepř
Cibule oloupeme, nakrájíme na měsíčky a zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme oloupaný a nasekaný česnek. Velký lilek a střední cukety nakrájíme na hrubší půlkolečka, červené papriky omyjeme a nakrájíme na kousky. Směs by měla obsahovat přibližně stejnou váhu každé zeleniny. Cibulí pokryjeme dno zapékací mísy a na ni vrstvíme směs zeleniny. Průběžně také solíme a pepříme. Nahoru přijdou plátky rajčat a zakápnout olejem. Pečeme ve velmi horké troubě 200 - 220 °C, asi dvě hodiny, až se tekutina odpaří a povrch zhnědne. V průběhu pečení jednou nebo dvakrát protřepeme, a pokud zjistíme, že povrch hnědne příliš rychle, zakryjeme jej alobalem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka