Bylinkové kuře v solné krustě - recept cpt. Cooka
12 porcí: 140 dkg kuřete, bobkový list, estragon, rozmarýn, zelená petrželka, tymián, 4 stroužky česneku, mletý pepř, olivový olej,
krusta: 4 šálky hladké mouky, 6 bílků, 50 dkg hrubé soli, 1 žloutek
Bobkový list a snítky bylinek zasuneme pod kůži opláchnutého a osušeného kuřete. Oloupané a rozmáčknuté stroužky česneku spolu se zbytkem bylinek dáme dovnitř do dutiny. Kuře potřeme olivovým olejem a opepříme. Připravíme si krustu: dobře promícháme bílky s moukou a hrubou solí, přidáme tolik vody, abychom získali konzistenci těsta. Čtvrtinu oddělíme, rozválíme na placku a položíme na plech (na hliníkovou fólii) jako základ. Pokud se trhá, je asi málo mouky. Na to položíme kuře. Těsto pak rozválíme, překryjeme jím kuře, spojíme se základnou a hermeticky utěsníme, nesmí zůstat žádné otvory nebo praskliny, ty se musí utěsnit přebývajícím těstem. Žloutek rozšleháme se lžičkou vody a povrch všude potřeme. Pečeme asi 1.5 hodiny při teplotě 160 °C. Necháme ještě v krustě 10 minut dojít, potom ji sloupneme a maso naporcujeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka