Rýžový nákyp se sušenými švestkami v červeném víně - recept cpt. Cooka
4 porce: 25 dkg kulatozrnné rýže, 1.75 l mléka, 3 lžíce krystalového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 celá skořice, 1 badyán, špetka soli, 4 dkg vanilkového pudinku v pytlíku, 5 dl mléka, 2 lžíce krystalového cukru, 20 dkg sušených švestek, 2 dl portského vína, 1 celá skořice, 1 badyán, 2 bílky, 12.5 dkg moučkového cukru
Nejprve propranou rýži zalij mlékem, přidej špetku soli a cukr a společně se semínky z vanilkového lusku, skořicí a badyánem uvař doměkka. V horkém mléce rozmíchej vanilkový pudinkový prášek, dochuť cukrem a provař 10 minut. Švestky zalij portským vínem a společně s cukrem, skořicí a badyánem svař, dokud se portské nevsákne do švestek. Do pekáčku nebo jiné vhodné nádoby nalij polovinu rýže, přelij polovinou pudinku, poklaď vrstvou švestek, opět přelij pudinkem a navrch dej zbytek rýže. V předehřáté troubě nech při 180 stupních asi 20 minut zapéct. Mezitím bílky vyšlehej do tuhého sněhu a pomalu po částech vmíchej cukr. Po 20 minutách pečení sníh navrstvi na dezert a pod grilem nech při 200 stupních ještě asi 10 minut, až sníh zhnědne.
Rýžový nákyp můžeš upéci v pekáči či větší zapékací nádobě a poté nakrájet, nebo rovnou použít jednoporcové zapékací misky. Prezentace jídla pak bude pro tebe jednodušší a pro hosty atraktivnější.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka