Pečená kukuřičná kuřátka s hrozny - recept cpt. Cooka
8 porcí: 4 kuřata, 3 lžíce oleje z vinných jadérek, 3 lžíce koňaku, sůl, mletý pepř, 45 dkg hroznového vína půl na půl zelené a modré, 1 šálek kuřecího vývaru
Malá pětitýdenní kuřátka opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem. Svážeme křídla a nohy, aby držela tvar. Třetinu koňaku smícháme s trochou olivového oleje, solí a mletým pepřem a kuřata jimi důkladně potřeme a necháme asi půl hodiny marinovat. Troubu předehřejeme na 220 °C. Na sporáku v pekáčku rozpálíme olej a kuřata na něm ze všech stran opražíme dohněda. Tuk slejeme. Nádobu dáme asi na 40 minut do trouby, dokud není maso měkké a šťáva při píchnutí do stehna neprýští čirá. Kuřata dáme na talíře, odstraníme provázek a přikryjeme fólií, aby se udržela v teple. Tuk z pekáčku slejeme. Přilejeme zbylý koňak, rozpustíme přípečky a zapálíme jej. Po vyhasnutí přilejeme vývar a varem jej redukujeme na polovinu. Přidáme hrozny bez jaderék, část jich pokrájíme na polovinu, a povaříme tři minuty. Dochutíme solí a pepřem. Odkryjeme kuřátka, zalejeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu například <>.
Stejným způsobem můžeme připravovat i křepelky, jen jich potřebujeme dvojnásobek a doba pečení je zhruba poloviční.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka