Teplý pampeliškový salát se slaninou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 šálek mladých pampeliškových listů nebo štěrbáku, 11 dkg anglické slaniny, 3 lžíce červeného vína nebo balsamica, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Čerstvé zelené lístky pampelišek nebo endivie opereme a vodu z nich otřepeme. Dobrou slaninu nakrájenou na malé kousky vhodíme na rozehřátou pánev a smažíme asi 5 minut do křupava. Potom přilejeme balsamico a varem je redukujeme. Přidáme olej, abychom získali dresing. Lístky přihodíme na pár vteřin na pánev, jen aby se obalily dresingem, obracíme je a nenecháme zvadnout. Rozdělíme na talíře a podáváme lehce dosolené a ochucené mletým pepřem.
Podává se samotně jako salát nebo jako první chod s croute s kozím sýrem: na plátky bagety se rozetře kozí sýr, zakápne olivovým olejem, okoření mletým pepřem a zapeče v troubě při 200 °C do křupava.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka