Čočka s klobáskou - recept cpt. Cooka
8 porcí: 45 dkg čočky (nejlépe čočka z Puy), 6 šálků kuřecího vývaru, 1/2 cibule, 1 snítka tymiánu, 6 čerstvých klobás, 1 lžíce másla, 2 šalotky, 1/4 šálku ořechového nebo olivového oleje, sůl, mletý pepř
Čočku propláchnutou na sítku studenou vodou dáme do hrnce s vývarem, oloupanou cibulí vcelku a tymiánem. Přivedeme k varu a nepřikryté vaříme al dente, asi 25 - 30 minut. Pokud zbývá nějaká tekutina, když je čočka uvařená, slejeme ji. Cibuli a tymián vyjmeme. V jiném hrnci dáme do vařící vody čerstvé klobásky, před vložením je propícháme vidličkou, aby nepraskaly. Vaříme podle druhu, dokud nejsou hotové. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Potom přidáme čočku a zlehka promícháváme, dokud se neprohřeje. Přidáme dobrý olej, sůl a pepř. Na talířích vytvoříme lůžko z čočky a nahoru položíme klobásku nakrájenou zešikma na plátky, ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu, můžeme přidat lžičku dijonské hořčice.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka