Croque monsieur - recept cpt. Cooka
1 porce: 2 plátky bílého chleba, 1 lžíce crème fraîche, 1 lžíce dijonské hořčice, špetka mleté papriky, mletý pepř, 1 hrst nahrubo nadrouhaného gruyèru, 1 plátek šunky, máslo
Z bílého chlaba uřízneme dva plátky tak, že na jedné straně nedořízneme až do konce, aby šel rozevírat na způsob pánské peněženky. Crème fraîche smícháme s hrubozrnnou hořčicí (kremžskou) a mletou paprikou a touto směsí bohatě potřeme obě vnitřní strany chleba, lehce opepříme. Na to přijde vrstva strouhaného sýra (gruyere nebo comté), silnější plátek opravdu dobré šunky, ať už uzené nebo vařené, a na ni zase vrstva sýra. Může se ale připravovat i tak, že sýr přímo přimícháme do smetanovo-hořčičné směsi. Rukou chleba zmáčkneme, aby vše drželo pohromadě. Z obou stran osmažíme na přepuštěném másle dorůžova a do křupava. Podáváme horké s trochou salátu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka