Majonéza - recept cpt. Cooka
1 dávka: 1 žloutek, 1 špetka soli, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička bílého vinného octa, 1 šálek oleje z vinných zrníček (nebo arašídového či rostlinného), citrónová šťáva na dochucení, 1 špetka mletého bílého pepře
Ve velké míse metlou rozšlehejte žloutek (musí mít pokojovou teplotu, ne čerstvě vytažený z ledničky), sůl, hořčici a vinný ocet. Pak po kapkách přidávejte dobrý olej, stále šlehejte, dokud nezískáte tuhou, sametovou majonézu. Pokud se stane, že přidáte více oleje najednou, zachrání se to tak, že do jiné mísy dáte lžíci vody a směs zašleháte postupně do ní, potom pokračujete v opatrném přidávání zbytku oleje. Majonézu ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, bílý pepř a citrónovou šťávu. Dejte vychladit.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka