Čokoládový plát - recept cpt. Cooka
1 dávka: 22.7 dkg tmavé čokolády, 1/2 šálku espressa, 22.7 dkg másla, 3/4 šálku moučkového cukru, 4 vejce
Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Zvnějšku ji ještě do půlky obalte hliníkovou fólií, aby se zabránilo vytečení řídké směsi. Nakrájenou čokoládu rozpusťte v míse ve vodní lázni, vmíchejte kávu a potom postupně po pár kouscích i na malé kostky nakrájené máslo, vymíchejte směs dohladka. Nakonec přimíchejte cukr a nechte minutu až dvě povařit.
V jiné misce rozšlehejte vajíčka do pěny. A pomalu k nim za stálého šlehání přilévejte čokoládu. Přes hrubé síto nebo cedník přelijte vše do formy, dejte péci, asi na 40 minut. Po vytažení z trouby nechejte 5 minut vychladnout, nožem objeďte okraje a oddělejte boční stěnu formy. Nechte vychladnout úplně, potom dort zabalte do fólie a dejte do chladničky na noc až dva dny. Před podáváním se dá na hodinku rozležet v pokojové teplotě. Zdobí se čerstvou šlehačkou a malinami, nebo se podává s krémovou pudinkovou omáčkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka