Boudin blanc - recept cpt. Cooka
1 dávka:  23 dkg syrového sádla, 3  cibule, 1 šálek mléka, 3/4 šálku strouhanky, 45 dkg telecího masa, 45 dkg kuřecích prsíček bez kostí a kůže, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, 2 lžičky soli, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, 1 lžíce jemně nasekané pažitky, 2  vejce, 5  bílků, 1 šálek šlehačky, středně tlustá vepřová střívka
Předem si připravíme střívka, propláchneme, protáhneme tekoucí vodou a necháme změknout ve vodě s jednou lžící octa. Vepřové sádlo jemně pomeleme. Nejlépe, když si ho nakrájené na kostky dáme před mletím na půl hodiny do mrazáku. Polovinu sádla pak dáme na velkou pánev pomalu rozpustit na mírném plameni, nesmí změnit barvu ani se z něj nesmí kouřit. Cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme je na pánev k sádlu, přikryjeme pokličkou a pomalu 15 - 20 minut vaříme, až je cibule sklovitá. V jiném hrnci přivedeme mléko k varu a pak do něj vmícháme strouhanku. Povaříme, stále mícháme, dokud směs nedrží na vyjmuté vařečce. Nesmí se připálit.
Společně najemno pomeleme telecí maso a kuřecí prsíčka. Promícháme mleté maso, cibuli, zbývající sádlo, nastrouhaný muškátový oříšek, nové koření, pepř, sůl, petrželku a pažitku. Nejlépe na robotu mícháme, dokud není vše důkladně spojeno. Pak přidáme celá vejce i další bílky a znovu několik minut mícháme, posléze se přimíchá strouhanková kaše. Úplně nakonec vmícháme hustou šlehačku. Hotvou směsí plníme střeva, utvoříme asi 12 cm dlouhé klobásky. Přikryté je necháme v chladničce den či dva. Před vařením je propícháme vidličkou, v širokém hrnci zalejeme směsí vody a mléka půl na půl, přivedeme k varu a necháme velmi mírně vařit asi půl hodiny. Pak je můžeme hned osmažit nebo grilovat, ale po vychladnutí také vydrží až tři dny v ledničce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka