Poulet en cocotte - recept cpt. Cooka
Kuře pečené v kastrolu
4 porce: 12 dkg pancetty nebo máslo, 44 dkg čerstvých hub (hříbky, smrže, žampióny), sůl, mletý pepř, 1.8 kg kuřete, 4 brambory, 4 baby mrkve, 4 ředkvičky nebo ředkev, kuřecí vývar
Pancettu nebo jinou neuzenou slaninu nakrájíme na centimetrové kostičky, které osmažíme dokřupava v keramickém kastrolu, do kterého se nám vejde celé kuře (případně v porcelánové nebo jiné míse s pokličkou, nejlépe oválné). Slaninu vyjmeme děrovanou lžící a odložíme stranou. Na vysmaženém tuku osmahneme zprudka dohněda na větší kusy nakrájené houby, dokud se z nich neodpaří tekutina. Houby osolíme a opepříme. Vykuchané kuře svážeme, aby drželo tvar, osolíme, opepříme a položíme na houby. Obložíme většími kusy zeleniny: mladé brambůrky oškrabeme a necháme vcelku, větší nakrájíme na čtvrtiny, přidáme ředkvičky nebo na kusy nakrájenou bílou ředkev či vodnici, očistěné baby karotky ponecháme vcelku, pokud použijeme větší mrkve, nakrájíme je na 3 cm kusy. Vložíme nepřikryté do trouby předehřáté na 220 °C a necháme zapéci asi 40 minut. Potom zalejeme trochou vývaru nebo vody, přikryjeme a pečeme dalších 20 minut. Pak zkontrolujeme propečení, stačí propíchnout maso poblíž kloubu stehna, pokud pouští čistou šťávu, je kuře hotové. Kdyby snad kuře již bylo hotové a zelenina ne, dáme je na chvíli stranou a přílohu dopečeme bez pokličky, nakonec vrátíme kuře prohřát. Dřevěnou vařečkou vloženou dovnitř kuřete jej vyndáme na porcování, rozdělíme na porce a ty podáváme položené na upečené zelenině, zalejeme zbylou tekutinou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka