Potatiskorv - recept cpt. Cooka
Švédská klobáska s bramborem
1 dávka: 45 dkg zadního hovězího nebo kližky, 22 dkg vepřového plecka nebo kýty, 22 dkg syrového vepřového bůčku, 5 brambor, 1 červená cibule, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, 1/2 lžičky mletého pepře, 2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 stroužek česneku, 1/4 lžičky muškátového květu, slepičí vývar
Potatiskorv je švédská klobása obsahující kromě masa i brambory. Jde o regionální pokrm z provincie Värmland na západě Švédska. Mimo tuto oblast ji Švédové říkají värmlandskorv právě podle místa původu. Tradičně se podávala horká na Vánoce, dnes se jí teplá i studená po celý rok.
Předem si připravíme vepřová střeva, propláchneme studenou vodou, zbavíme soli a necháme namočené změknout. Dáme zchladit i mlýnek na maso. Vychlazené maso nakrájíme na kostky a pomeleme najemno, zvlášť maso a zvlášť mastný bůček nebo syrové sádlo. Dáme do ledničky, než budeme mít připraveny ostatní suroviny. Brambory oloupeme a povaříme v mírně osolené vodě asi 10 minut, uprostřed by měly zůstat ještě trochu tvrdé. Necháme je zchládnout, mezitím oloupeme cibuli a nahrubo ji nakrájíme, oloupeme česnek a rozetřeme najemno.
Vychladlé brambory nakrájíme na kostky, promícháme s cibulí a směs také najemno pomeleme mlýnkem na maso. K bramborům přidáme mleté maso a všechno koření, vše důkladně promícháme rukama namočenýma ve studené vodě. Plničkou klobás nebo nástavcem na mlýnku naplníme směsí střeva, překroucením tvoříme klobásy asi 30 cm dlouhé. Kuchyňským provázkem zavážeme klobásky na koncích a dvakrát v místě, kde jsou odděleny. Střívko mezi dvěma uzlíky pak přeřízneme, klobásy stočíme do kruhu a oba konce svážeme. Vkládáme je do vařícího dobrého drůbežího vývaru a vaříme asi 45 minut. Mohou se jíst horké, nebo zamrazit, někdy je ještě zlehka pár minut osmahnou na pánvi.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka