Baskická tortilla - recept cpt. Cooka
Tortilla de patata
20 kusů: 1 šálek olivového oleje, 1/2 cibule, 45 dkg brambor, sůl, 4 vejce
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky velikosti zhruba čajové lžičky. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji získat světlezlatou barvu. Přidáme nakrájené brambory, snížíme teplotu na střední a za stálého míchání vaříme asi 15 minut, dokud nezměknou. Zvýšíme teplotu a brambory pár minut smažíme, aby byly lehce opečené, zvenku křupavé, uvnitř měkké. Pomocí děrované naběračky brambory a cibuli přeneseme na cedník a necháme osušit. Olej v pánvi necháme zchládnout, 1,5 lžičky odebereme stranou pro pozdější použití. Ve velké míse rozšleháme vejce, přidáme brambory s cibulí, promícháme a necháme několik minut odstát.
Olej v pánvi opět rozpálíme, ujistíme se, že rovnoměrně pokrývá dno. Do pánve nalejeme vaječnou směs, rovnoměrně ji srováme. Lehce vše protřeseme, abychom zabránili přilepení a připálení a asi minutu zprudka smažíme. Potom teplotu snížíme a smažíme další 2 - 3 minuty, dokud vejce navrchu nezačne tuhnout. Na pánev položíme desku nebo talíř větší než je její průměr. Rukou ji uprostřed přidržujeme, pánev obrátíme a tortillu vyklopíme. Na pánev přidáme odložený olej, opět ji rozpálíme. Když je olej horký, přesuneme na pánev tortillu syrovou stranou dolů. Zlehka protřeseme, aby se nepřilepila a zase minutu smažíme zprudka a potom 3 minuty na staženém plameni.
Hotovou tortillu dáme na servírovací talíř a necháme vychladnout. Krájíme na dílky nebo na klíny a podáváme s párátky na nabodnutí nebo na tenkých kouskách chleba.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka