Krokety rozličné - recept cpt. Cooka
Croquetas variadas
15 kusů:  8.5 dkg solené vykostěné tresky, 1/4 šálku olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1.5 šálku mléka, sůl, 2  vejce, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce hladké mouky na obalování, olivový olej na smažení
V mělké míse zalejeme vodou solenou tresku zbavenou kostí a kůže. Necháme ji namočenou 2 až 3 dny, zhruba po 8 hodinách vodu vyměňujeme. Před přípravou rybu z vody vyjmeme, osušíme papírovým ubrouskem a maso jemně prsty roztrháme. V pánvi rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme tresku a osmahneme asi 3 minuty, přidáme mouku, dobře promícháme a ještě směs orestujeme 2 minuty. V malém rendlíku ohřejeme mléko, teplé se bude lépe spojovat s ostatními složkami. Dvě třetiny teplého mléka přilijeme na pánev a dobře promícháme. Přivedeme směs do varu, potom plamen snížíme a směs za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Zředíme zbývajícím mlékem a ještě 10 minut na ohni mícháme. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Hotovou směs rovnoměrně rozetřeme na plochou mísu a dáme na několik hodin nebo přes noc vychladit.
V hlubokém talíři rozšleháme vejce, na jiném si připravíme strouhanku. Lehce namočenýma rukama tvoříme ze směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, každou obalíme v mouce, ponoříme do vajíčka a nakonec obalíme ve strouhance. Odkládáme je do zásoby na voskový papír. Kuličky dáme aspoň na 15 minut (ale klidně i několik hodin) do chladničky, aby ztuhly.
V hluboké pánvi rozpálíme olej, asi 3cm vrstvu. Vkládáme do něj postupně 4 - 5 kroket a smažíme je asi minutu, během smažení obracíme. Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme na papíře v teple osušit. Podáváme ihned horké, pokud by nám vyhladly, můžeme je ohřát v troubě při 150 °C.
Místo tresky můžete jako náplň použít nasekanou šunku, kuřecí, krůtí i hovězí maso, chorizo klobásu. Krokety jsou oblíbeným jídlem Basků, jedí se jako tapas se sklenkou vína, nebo menší jídlo k večeři.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka