Colcannon - recept cpt. Cooka
4 porce: 45 dkg brambor, 45 dkg kapusty, 1 pórek, 1.5 dl smetany, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 7.5 dkg rozpuštěného másla
Oloupané a nakrájené brambory vaříme v osolené vodě asi 15 minut doměkka, pak je zcedíme a rozmačkáme. Nahrubo krájenou kapustu povaříme v malém množství vody asi 10 minut také do změknutí, zcedíme ji a nakrájíme najemno. Pórek nakrájený na tenká kolečka povaříme ve smetaně asi 5 minut a měkký jej přimícháme i s kapustou do brambor, dochutíme podle potřeby solí a mletým pepřem. Teplou směs dáme do hluboké mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalejeme rozpuštěné máslo. V něm si před nabíráním stolovník omočí lžíci.
Colcannon je tradiční irský pokrm podávaný během rodinných svátků, ukrývala se do něj stříbrná mince pro radost nálezce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka