Pečené sladkokyselé cibule - recept cpt. Cooka
Oignons rôtis à l'aigre-douce
4 porce:  4  cibule, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky drceného koriandru, 1 lžíce medu, 2 lžíce sirupu z granátového jablka, 1 lžíce vinného octa ze sherry, sůl, mletý pepř
Sladkokyselá pečená cibule si bude výborně rozumět s lahodnou vepřovou či jehněčí pečení. Oloupané velké cibule rozkrojte na čtvrtiny. Troubu předehřejte na 200 °C. Cibuli, olivový olej a drcený koriandr dejte do pekáčku a rukama promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a nechte péci asi 20 minut. Promíchejte med, sirup z granátových jablek a dobrý vinný ocet ze sherry spolu se lžící vody. Zalejte touto směsí cibule, snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 až 30 minut, dokud cibule nejsou dozlatova. Ihned podávejte.
Melasa z granátových jablek se vyrábí zahušťováním ovocné štávy na hustou a lepkavou tekutinu s lahodnou sladkokyselou chutí. Lze ji nalézt v prodejnách zaměřených na východní kuchyni. V receptu ji nelze ničím nahradit.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka