Párance - recept cpt. Cooka
6 porcí: 50 dkg polohrubé mouky, 2.2 dl studené vody, 1 lžička soli, 6 brambor, 3 plátky uzené slaniny, 1 cibule, 10 dkg másla, 25 dkg brynzy
Mouku smíchejte se solí a vodou, zadělejte vláčné tužší těsto. Důkladně je propracujte, aby se nelepilo, zabalte je do fólie a uložte do druhého dne v chladničce. Než začnete těsto dál zpracovávat, rozložte do pekáčku s papírem na pečení omyté brambory a v troubě vyhřáté na 200 až 220 °C je ve slupce upečte, bude to trvat zhruba hodinu.
Z těsta mezitím vypracujte na suchém nepomoučeném válu plát silný asi 1,5 cm, který rozdělíte nožem na proužky a každý pak tence rozválíte. Potom každý takový pruh rukama ještě vytáhněte a shora ho začněte po délce párat do podoby nepravidelných dlouhých nudlí, tzv. páranců. Nejprve napůl a potom každý znovu napůl, takže z každého plátku vytvoříte čtyři. Původně se jednotlivé proužky těsta (párance) vhazovaly hned po odtržení do kotlíku s vroucí vodou. Vy si je však odkládejte na vál, vrstva však nesmí být příliš silná, aby se neslepily, a uvařte je všechny najednou. Než se brambory dopečou, vyškvařte v pánvičce jemně pokrájenou slaninu, přidejte nasekanou cibuli, orestujte ji dozlatova a nechte v ní rozpustit máslo. Zároveň uvařte párance v osolené vroucí vodě, musí vyplavat na hladinu.
Scezené párance přidejte do mísy, ve které jste rozmačkali doměkka upečené a na kostky pokrájené brambory. Dále přidejte slaninu s cibulí a máslem, rozdrobenou brynzu a vše promíchejte. Podávejte teplé posypané zbylou brynzou, pažitkou apod.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka