Cibulová polévka s mandlemi a šafránem - recept cpt. Cooka
Soupe a l'oignon, aux amandes et au safran
4 porce:  4 dkg másla, 2  cibule, 1 stroužek česneku, 12 lístků šafránu, 5 dkg mandlí, 7.5 dl kuřecího vývaru nebo zeleninového, 3 lžíce sherry, 1 lžička soli, mletý pepř, 2 lžíce nasekaných mandlí, zelená petrželka na ozdobu
V hrnci se silným dnem rozpustíme na mírném ohni máslo. Přidáme velké žluté cibule nakrájené na tenké plátky a rozetřený česnek, promícháme s máslem. Zakryjeme pokličkou a dusíme 15 až 20 minut na mírném ohni za občasného míchání, dokud cibule není měkká a dozlatova. Přidáme šafrán a vaříme odkryté 3 až 4 minuty, potom přidáme opražené a jemně pomleté mandle a vaříme další 2-3 minuty, za stálého míchání. Zalijeme vývarem a sherry, osolíme. Kořeníme spoustou černého čerstvě mletého pepře. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme asi 10 minut.
Polévku dohladka rozmixujeme a vrátíme do opláchnutého hrnce. Pomalu znovu přivedeme k varu a necháme za promíchávání chvíli probublat. Pokud je to nutné, dosolíme a dopepříme. Podáváme v ohřátých miskách, ozdobíme opraženými plátky mandlí a zelenou petrželkou.
Varianta: tato polévka je také skvělá studená. Máslo nahradíme olivovým olejem, vývaru dáme trochu více, aby nebyla moc hustá. Vychladíme alespoň 4 hodiny v chladničce a podáváme se 2 - 4 kostkami ledu v každé misce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka