Máslová vánočka s rozinkami sypaná mandlemi - recept cpt. Cooka
1 kus: 4 dkg kvasnic, 10 dkg cukru krupice, 2.5 dl mléka, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 špetka soli, 2 žloutky, 12.5 dkg másla, citrónová kůra, 4 dkg rozinek, hladká mouka na vál, 1 vejce na potírání, 4 dkg mandlí
Polohrubou mouku prosejeme, tím ji provzdušíme a smícháme se solí. Droždí (mělo by mít pokojovou teplotu) rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Kvásek vlijeme do mísy k prosáté mouce, osolíme, přidáme zbytek mléka, žloutky, rozehřáté (ne horké) máslo, citronovou kůru, omyté rozinky a vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Můžeme si pomoci ručním mixerem s háky, robotem nebo pracujeme s vařečkou. Těsto necháme kynout tři hodiny, během této doby těsto dvakrát až třikrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem:
Prameny položíme směrem od sebe.
Dva prostřední prameny překřížíme - pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny - překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny - překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.
Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými sekanými mandlemi, na několika místech ji “spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka