Žemlové noky - recept cpt. Cooka
8 porcí: 6 plátků bílého toastového chleba, 1 hrst zelené petrželky kudrnky, sůl, muškátový květ, 1 dl smetany, 3 žloutky, 1 lžíce oleje, hladká mouka na zahuštění
Bílý toustový chléb bez kůrky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme nasekanou petrželku, sůl, pepř, muškátový květ, případně trošku mletého pepře, zakápneme smetanou a necháme prosáknout. Poté vmícháme žloutky, trochu oleje, promícháme a podle potřeby zahustíme moukou - těsto by mělo být lehce tužší (jako na knedlíky), aby se z něj daly odkrajovat noky.
Dlaň si potřeme olejem, z těsta vytvarujeme kulatý knedlík, který držíme v ruce a odkrajujeme z něj polévkovou lžící větší noky, které ihned zaváříme v osolené vodě (nebo je vložíme na sítko a uvaříme v rybím vývaru). Vaříme 5 minut, pak ihned zchladíme - vložíme do vody s ledem, nočky se tak pěkně zatáhnou, vyjmeme je a necháme na sítku okapat.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka