Silné hovězí consommé - recept cpt. Cooka
5 porcí:  1.2 l silného hovězího vývaru, 1  cibule, olivový olej, 7.5 dkg mrkve, 7.5 dkg celeru, 1  rajče, 3  bílky, 25 dkg hrubě mletého předního hovězího, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zelená petrželka, sůl
Cibuli i se slupkou příčně rozkrojíme a půlku dotmava na řezu na trošce panenského oleje opečeme. Druhou polovinu cibule, mrkev a celer nakrájíme na drobné kostičky, rajčata na větší kousky. Do hrnce vložíme mleté maso, přidáme bílky, krájenou zeleninou, bylinky, koření a důkladně promícháme, aby se bílky propojily se směsí. Zalejeme studeným vývarem a vše zamícháme, přidáme opečenou cibuli. Pozvolna přivedeme k varu a pak už nemícháme.
Je důležité, aby maso vyplavalo na povrch. Poté ihned stáhneme plamen na minimum, z kraje shrneme vrstvu surovin stranou, aby na hladině vzniklo 'okénko' a mohl tudy lehce probublávat vývar. Bílky na sebe naváží sražené bílkoviny z masa a tak se vývar samočistí. Vaříme asi hodinu, poté ještě přes plátýnko nebo gázu a husté síto přecedíme, abychom získali skutečně průzračné zlaté consommé.
Vložky volíme podle chuti, třeba <> a <>.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka