Květákový karí krém - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/2 hlávky květáku, 1 cibule, 1 lžíce másla, 2 brambory, 1 mrkev, 1/2 jablka, 1 lžíce karí koření, 1 dl bílého jogurtu, sůl, pažitka
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Menší škrobové brambory také oloupeme a nakrájíme na kostky, s mrkví provedeme totéž. Květák opláchneme, polovinu růžiček rozlámeme na drobné části a odložíme, zbytek nakrájíme nahrubo. V hrnci rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli, přidáme brambory a mrkev, po chvíli smažení posypeme karí kořením, promícháme a zalejeme vývarem nebo vodou. Přihodíme nakrájený květák, přivedeme k varu a vaříme přikryté doměkka. Pár minut před koncem přidáme oloupané jablko. Potom polévku tyčovým mixérem v hrnci rozmixujeme do hladkého krému. Podle potřeby ještě zředíme a přisolíme, přivedeme k varu a na tři minuty přihodíme drobné růžičky květáku, mají být uvařeny do křupava, nesmí být moc měkké. V misce část polévky rozšleháme s jogurtem a vrátíme do hrnce, už nevaříme. Podáváme posypané pažitkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka