Piemontský zelený česnekový krém - recept cpt. Cooka
Agliata verde
4 porce: 3 dkg zelené petrželky, 1 svazek bazalky, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 10 g citrónové šťávy, sůl, mletý pepř, 3 dkg olivového oleje, 20 dkg
robioly
Opláchněte petrželku a bazalku, osušte papírovým ubrouskem, zbavte je stonků a nasekejte nadrobno. Očistěný celer nakrájejte na malé kousky. V hmoždíři se solí a česnekem rozdrťte suroviny najemno. Potom přidejte citronovou šťávu, pepř a postupně přimíchávejte panenský olivový olej. V míse nakonec hustou zeleninovou směs dohladka rozmíchejte s měkkým sýrem robiolou nebo ricottou. Podávejte vychlazené jako předkrm s domácím pečivem nebo opečeným chlebem.
Česneková omáčka je typická pro Piemont, existuje mnoho verzí (bílá, zelená, žlutá, lilková, atd.). Nachází se v kuchařkách už od konce 14. století.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka