Nové brambory na paprice - recept cpt. Cooka
4 porce: 80 dkg nových brambor, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce mleté papriky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl smetany, 1 dl kysané smetany, pažitka
Z nových brambor oškrábeme slupku ostrým nožem, neloupeme je škrabkou. Menší ponecháme celé, větší rozpůlíme. V hrnci rozehřejeme máslo a na ně dáme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, potom přidáme brambory a asi 5 minut je spolu s cibulkou osmahneme, občas zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Přidáme mletou papriku a minutku mícháme na ohni, potom podlejeme trochou vody nebo vývaru, osolíme, opepříme a pod pokličkou pomalu dusíme. Asi v půlce vaření, když ještě nejsou brambory úplně měkké, přidáme záklechtu z mouky a studené vody, důkladně ji rozmícháme a případně naředíme vodou na hustou omáčku, kterou povaříme nejméně 10 minut, dokud brambory úplně nezměknou. Vmícháme do omáčky sladkou i kysanou smetanu a podáváme na hlubokém talíři posypané nasekanou pažitkou a se zeleným salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka