Croque madame muffins - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 plátky toastového chleba, 4 plátky šunky, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl mléka, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř, 1 lžíce dijonské hořčice, 4  vejce, 4 dkg gruyèru nebo Comté
Jedná se o slané muffiny postavené na principu a surovinách croque-madame, což je klasický opečený sendvič plněný šunkou a plátkem sýra, na který se položí smažené nebo pošírované vajíčko. Z plátků toastového chleba odřízneme ze všech čtyř stran kůrku a zkusíme je válečkem rozválet na větší čtverce poloviční tloušťky. V malém kastrólku rozpustíme polovinu másla a mašlovačkou nebo štětečkem chléb máslem z obou stran potřeme. Potom si připravíme bešamelovou omáčku: rozehřejeme druhou část másla, přimícháme mouku a uděláme světlou jíšku, do které zašleháme postupně mléko a necháme zhoustnout. Trochu osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a vmícháme dijonskou hořčici. Chlebem vyložíme muffinové formičky, tak aby rožky vyčnívaly ven. Do každého vložíme kousek šunky a na ni rozklepneme vajíčko, dbáme, aby žloutek zůstal vcelku, bílku použijeme jen trochu a většinu oddělíme pro jiné použití. Nahoru přidáme lžíci bešamelové omáčky a zasypeme strouhaným sýrem. Dáme zapéci asi na 15 minut do trouby rozehřáté na 180 °C, dokud okraje chleba nejsou křupavé a nezrůžoví a sýr se neroztaví. Žloutek by ale neměl úplně ztuhnout a při podávání ho nařízneme a necháme vytéci.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka