Ropušnice v bláznivé vodě - recept cpt. Cooka
Scorfano all'acqua pazza
4 porce: 1.2 kg ropušnice červené, 1/2 dl panenského olivového oleje, 30 dkg malých rajčat, 5 dkg černých oliv, 1 hrst kaparů, 2 dl bílého vína, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Pokud se dostanete k čerstvé ropušnici (dodává se jen čerstvá, mrazením by se zničila její chuť), přistupujte k ní opatrně, nejlépe ji uchopit za ocas, zejména hřbetní ploutev je velmi ostrá a nebezpečná a přestože ostny nejsou pro člověka jedovaté, bodnutí nebude příjemné. Vykuchané rybě proto nejprve pevnými nůžkami ostříháme všechny ploutve. Potom ji položíme na bok, uděláme do oblouku řez kolem hlavy a od hlavy filetovacím nožem jedeme po kostech směrem k ocasu a získáme tak plátek čistého masa. Totéž i na druhé straně. Filety očistíme a zbavíme kůže: položíme plátek kůží dolů na podložku a nožem jedeme po kůži od ocasní užší strany. Hlavu a kosti použijeme na rybí vývar.
Neloupané stroužky česneku dlaní rozmáčkneme a dáme na rozehřátou pánev, která by měla být větší a hlavně na kterou máme poklici, budeme ji potřebovat. Zastříkneme česnek trochou olivového oleje a necháme smažit, zatím nahrubo nasekáme kapary. Osmažený česnek vyjmeme z oleje a místo něj na pánev přidáme nasekané kapary a celé vypeckované olivy a necháme chvíli smažit. Přihodíme rajčata nakrájená na menší kousky, mletý pepř a vše dobře promícháme. Potom na pánvi uděláme místo pro filety a dáme je rychle smažit. Když je maso z jedné strany zbarvené, otočíme je a vše zalejeme bílým vínem. Přisolíme a necháme pod poklicí dusit asi 4 minuty. Pánev sundáme z plamene a rybu posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme na talíř, maso opatrně doprostřed, aby se nerozpadlo, obklopíme směsí oliv, kaparů a rajčat, zalejeme omáčkou a pokapeme olejem.
Příloha: plátky bílého chleba opečeného na plechu
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka