Závitky z mořského jazyka a hroznů - recept cpt. Cooka
Involtini di sogliola al parmigiano e uva bianca
4 porce: 4 ryby mořský jazyk, 1 svazek hroznového vína, 5 dkg strouhaného parmazánu, 1 svazek zelené petrželky nebo estragonu, sůl, mletý pepř
Jazyk obecný (Solea solea) patří k platýsům, pro které je typické ploché tělo světlé ze spodní strany přisedlé ke dnu, a tmavší na horní straně obrácené k hladině, kolem celého těla je dokola hřbetní ploutev. Začneme tím, že tuto ploutev ostříháme. Potom ostrým nožem ohraničíme oblouk kolem hlavy a pružným filetovacím nožem od hlavy jedeme pod masem po kostech směrem k ocasu, tak abychom dostali celistvý plátek masa. Totéž provedeme i na druhé straně. Každé takto získané filé dočistíme, ale nezbavujeme kůže a rozkrojíme podélně, takže dostaneme z jedné ryby 4 proužky masa. Proužky lehce osolíme z obou stran, rozložíme kůží dolů, na každý dáme dvě kuličky bílých hroznů bez jaderék a sbalíme od širšího kraje do závitku.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu. Na napařovací podložku nebo kovový cedník dáme kuchyňský papír a na něj opatrně klademe závitky, střídáme při tom těsně vedle sebe tmavé a světlé kousky do matice 2x2. Podložku umístíme do hrnce a rybu vaříme v páře pod pokličkou 7 - 8 minut, maximálně 10. Během vaření si nasekáme zelenou petrželku nebo extragon na ozdobu. Když je vše uvařeno, vyndáme podložku z hrnce a na každý talíř stále na papíře přeneseme 4 závitky, až na talíři je z jedné strany nožem přidržíme a papír zpod nich opatrně vytáhneme, aby stále držely tvar. Posypeme petrželkou a strouhaným parmezánem, přidáme trošku pepře a zakápneme dobrým olivovým olejem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka