Gratinované ziti - recept cpt. Cooka
Ziti gratinati
4 porce: 36 dkg těstovin ziti, 50 dkg zralých rajčat, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1/2 dl panenského olivového oleje, 1 svazek bazalky, 2 snítky čerstvého tymiánu, 1 feferonka, 32 dkg mozzarelly, 4 dkg tvrdého sýra provolone, 3 dkg másla, 12 černých oliv, sůl, mletý pepř
Zralá rajčata chvíli blanšírujeme a pak oloupeme, nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno. Cibuli necháme lehce zezlátnout na pánvi v oleji, potom k ním přidáme česnek a rozdrcenou sušenou pálivou papričku. Po pár minutách přidáme rajčata a vaříme 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme natrhanou bazalku, tymián a černé vypeckované olivy. Ziti, penne nebo podobné krátké těstoviny uvaříme ve slané vodě, zcedíme, promícháme s rajčatovou omáčkou a troškou oleje. Mozzarellu nakrájíme na malé kousky a případně necháme na cedníku okapat. Přidáme ji k těstovinám. Zapékací mísu vymažeme máslem a navrstvíme do ní těstovinovou směs. Zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme 10 - 15 minut dozlatova v troubě zahřáté na 200 °C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka