Timballo z těstovin - recept cpt. Cooka
Timballo di maccheroni
6 porcí: 30 dkg křehkého těsta, 30 dkg těstovin, 10 dkg strouhaného parmazánu,
polpetty: 15 dkg mletého hovězího masa, 3 dkg chleba, 1 dl mléka, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 3 dkg parmazánu, 5 dl oleje na smažení, 1 lžíce bylinkové směsi (rozmarýn, šalvěj, tymián), citrónová kůra, sůl,
omáčka: 50 dkg rajčatového pyré, 20 dkg zeleného hrášku, 15 dkg klobásky salsiccia, 5 dkg pancetty, 2 dkg čerstvých hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl olivového oleje, sůl, mletý pepř
Tenké plátky slaniny nakrájíme na proužky a dáme osmahnout na pánev na trošce oleje spolu s cibulí krájenou nadrobno. Na druhé pánvi také rozehřejeme trochu oleje a přidáme do něj stroužky česneku, rozmáčknuté dlaní a oloupané. Očistěné houby (mohou být i žampióny) nakrájíme na plátky a přidáme k česneku, párkrát prohodíme, aby se obalily olejem. Přidáme dále sladký hrášek, předem krátce blanšírovaný, a také na kousky natrhanou, kůžičky zbavenou salsicciu. K osmažené slanině na cibulce přilejeme rajčatové pyré, osolíme a opepříme. Necháme pomalu vařit.
Mleté hovězí maso smícháme s nasekanými bylinkami, chlebem rozmočeným v mléce, vajíčkem, strouhaným sýrem, citrónovou kůrou a solí. Tvoříme ze směsi mezi dlaněmi malé kuličky. Rozpálíme v kastrolku dostatečné množství oleje a polpetty v něm krátce dorůžova osmažíme. Po vyjmutí z oleje necháme okapat na ubrousku. Makaróny, což je označení pro kratší duté těstoviny, uvaříme ve slané vodě, zcedíme je a promícháme s olejem.
Na pracovní plochu si rozložíme pergamenový papír, pomažeme jej olejem. Na něj položíme křehké těsto (pasta brisée, zpravidla jednoduché nesladké těsto z mouky, poloviny tuku a trošky vody, recept např. tady <>) a rozválíme ho válečkem do tenka, aby jeho rozměry hodně přesáhly použitou zapékací mísu. Pomocí papíru plát těsta překlopíme do zapékací mísy, zformujeme je uvnitř a tupou stranou nože odřízneme vše, co přesahuje její kraje. Zbytek těsta zmáčkneme do koule a na chvíli odložíme.
Těstoviny al dente smícháme v míse s hotovou rajčatovou omáčkou, v případě potřeby dosolíme. Směs rozložíme do mísy na těsto a zasypeme polovinou strouhaného sýra. Odstraníme z pánve česnek a přidáme do mísy na těstoviny jako další vrstvu hrášek s pancettou a klobáskou. Jako poslední přijdou osmažené polpetty, pár oříšků másla a druhá půlka sýra. Na papíře rozválíme zbylé těsto na rozměr mísy. Mísu jím zakryjeme a prsty pospojujeme k sobě okraje horní a spodní vrstvy těsta, snažíme se vše dobře utěsnit. Uprostřed pak uděláme malý otvor, aby během pečení mohla unikat pára. Dáme péci pěkně dozlatova na 40 minut do trouby předehřáté na 160 °C.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka