Studený chřest s vaječnou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg chřestu, 4  vejce, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky bílého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce estragonového octa, 1/8 l oleje, 4 lžíce zelené petrželky
Kdo má rád chřest, dopřeje si tuto vynikající zeleninu i mimo sezónu ať již z vlastní zásoby nebo z konzervy. S vaječnou omáčkou a drobně sekanými vejci jako s jednou z mnoha variant. Chřest (vařený či z konzervy) nechte na sítu dobře okapat. Polovinu vajec uvařte s trochou octa, po 5 minutách nechte z hrnečku sklouznout do vody zbylé bílky a vařte je s vejci. Vejce a bílky dejte do studené vody. Zbylé žloutky rozetřete s kořením a octem. Po kapkách přidávejte olej a utřete krémovitou omáčku. Připravit ji můžete také v mixéru. Dochuťte. Oloupaná vejce a bílky nakrájejte v kráječi na kostičky. Promíchejte, stejnoměrně rozdělte na chřest a posypte petrželkou. Omáčku podávejte zvlášť.
Příloha: Rozpečené houstičky s máslem. Lehké bílé suché víno

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka