Penne s artyčoky - recept cpt. Cooka
Pasta con salsa ai carciofi
4 porce: 36 dkg
penne nebo podobných krátkých těstovin, 4 artyčoky, 5 lžic extra virgin olivového oleje případně másla, 1 stroužek česneku, 1 svazek zelené petrželky, 1 citrón, sůl, mletý pepř
Artyčokům seřízneme stonek, ze kterého necháme jen asi 5 cm a odstraníme vnější tvrdé lupeny. Nožem nebo škrabkou očistíme stonek a zbylé tvrdší části. Odřízneme a odstraníme z každého horní špičatou třetinu úboru a zbytek ponoříme na chvíli do vody smíchané s citrónovou šťávou, aby nečernaly. Zatímco těstoviny dáme vařit do osolené vody, stroužek česneku dlaní rozmáčkneme, oloupeme, nasekáme nadrobno a na pár vteřin dáme na pánev s rozehřátým olejem, potom pánev stáhneme z ohně. Artyčoky otřepeme z vody, podélně je rozpůlíme, lžící zbavíme vnitřních vousů a nakrájíme na tenké plátky. Vrátíme pánev na prudší oheň a přidáme do ní nakrájené artyčoky, chvíli je na pánvi lehce prohazujeme. Pak přidáme pár lžic vody z těstovin, aby líp změkly. Přisypeme nasekanou petrželku, sůl a čerstvě mletý pepř. Z hotových těstovin slejeme vodu, promícháme je v pánvi se zeleninou a rychle podáváme ozdobené petrželkou a strouhanou citrónovou kůrou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka